Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Existentiell hälsa.

Under hösten har jag bland annat läst kursen existentiell hälsa. Vi är alla medskapare i livet, i vår inre värld och yttre! När vi numera ser till en helhetshälsa snarare än hälsa som endast frånvaro av sjukdom ryms även den existentiella delen i vår hälsa och välbefinnande. Såsom vad som skänker oss mening sammanhang och helhet. Kursen tilltalade mig verkligen. Ämnet berör det subtila som alltid varit en stor närvarande del av mitt liv som skänkt mig mening!

”De sammantagna processerna av grundläggande tankar, handlingar och känslor där människan förhåller sig till livets olika situationer i relation till sig själv, sin omgivning och högre uppfattningar” (Gustafsson & Enlund, 2021). Så beskrivs existenteill hälsa bland annat och kan även delas upp i följande 8 olika delar enligt WHO: Mening, inre frid, hopp, helhet, andlig kontakt, förundran, andlig styrka, och personlig tro.

Vi läste om hur pandemin påverkat oss och vad som fick oss att hålla ut och må bra trots prövningar, om vad som gör att barn klarar sig trots motgångar och flyktingar som utstått krig och flykt bland annat. Med andra ord hur vi förhåller oss till livet och svårigheter. Många var i naturen och fann lugn och vissa andlig upplevelse som en del i något större. Leva med ovisshet var en av böckerna som belyste olika infallsvinklar som jag uppskattade och kan rekommendera!

Så nu ska jag läsa vidare en gruppsamtalsledarutbildning som jag ser mycket fram emot och hoppas kunna leda gruppsamtal sen. Det tror jag kan bli väldans fint!

Tänk så mycket intressant det finns att hitta i livet:)

Njut av dagen och känn dig värdefull!

Kram

Maria

Gustafsson, L., & Englund, K. (red.) (2021). Leva med ovisshet: Samtal om existentiell hälsa. Libris förlag.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: